Linkse partijen willen eigenlijk dat ABN Amro een staatsbank blijft. Maar dat is geen goed idee, zegt de man die de klassieke Postbank groot maakte.

Giroblauw past bij jou. In 2009 schrapte grootbank ING de merknaam Postbank en verdween het vertrouwde blauw uit het Nederlandse straatbeeld. Dat betekende ook het einde van één van de klassieke peilers waar het huidige ING uit is voortgekomen.

Staatsbedrijf de Postgiro/De Postbank liep in de jaren 1970 en 1980 voorop bij de introductie van vernieuwende manieren van betalen, onder meer met de introductie van de elektronische betaaldienst Girotel in 1986. In 1989 fuseerde de Postbank met zakenbank NMB en twee jaar later werd ING gevormd, door de toevoeging van verzekeraar Nationale-Nederlanden. Stuwende kracht achter de vroege ontwikkeling bij de Postbank was directeur Hans Verkoren.

Tegenover het Financieele Dagblad wil Verkoren nog wel iets kwijt in de discussie over staatsbank ABN Amro. In principe is Verkoren helemaal niet tegen het idee van een staatsbank, zo laat hij dinsdag weten. Maar cruciaal is daarbij is het soort activiteiten van de bank.

ABN Amro geen staatsbank

De simpele boodschap aan Kamerleden die ABN Amro liever onder de vleugels van de staat houden is: dan krijg je alleen maar gedonder, want ABN Amro is niet alleen een bank voor eenvoudige spaarders, maar ook een belangrijke financier van het bedrijfsleven. En dat is heel anders dan de oude Postbank.

"Om het grote Nederlandse bedrijfsleven zo afhankelijk te maken van een staatsbank, dat zie ik niet zitten. en wat erger is: de mogelijkheid van politieke beïnvloeding. Stel dat de bank bij een belangrijk bedrijf het krediet wil intrekken. Dan krijg je meteen opmerkingen vanuit de Kamer", zegt Verkoren tegen het FD.

Hoewel Verkoren geen expliciete vergelijking maakt, ligt de parallel met de NS voor de hand: de spoorvervoerder werd in de jaren 1990 'verzelfstandigd', officieel om een marktpartij te creëren die op grotere afstand van de politiek opereert. De facto betekent het staatsaandeelhouderschap van de NS dat de minister van Verkeer voor elk wissewasje bij de NS naar de Kamer geroepen kan worden om tekst en uitleg te geven.

Tweede Kamer debatteert over beursgang ABN Amro

De Tweede Kamer debatteert dinsdag met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën over de voorgenomen beursgang van staatsbank ABN AMRO. Het kabinet wil een eerste deel van ABN nog voor het einde van dit jaar verkopen.

Heel spannend zal het debat naar verwachting niet worden; een ruime meerderheid in de Kamer (regeringspartijen VVD en PvdA, oppositiepartijen D66 en CDA) is voorstander van de beursgang. In de oppositie zijn SP, PVV, ChristenUnie en GroenLinks tegen.

ABN AMRO werd in 2008 voor 16,8 miljard euro door de staat gered van de ondergang. In de jaren erna moest er nog veel geld bij om de bank overeind te houden.

Volgens de meest recente schatting van het ministerie van Financiën is in totaal ongeveer 23 miljard euro in ABN Amro gestoken. De waarde van de bank wordt nu geschat op 15 miljard euro. Om te voorkomen dat ABN nog eens wordt opgekocht en opgeknipt heeft Dijsselbloem in samenspraak met de ABN-top een beschermingsconstructie bedacht.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl